Pressemeddelelse -
Tillykke med de 70 år, Sofie
For 70 år siden kørte en dueblå kassevogn fra første generation Transporter med stelnummeret 20-1880 ud fra samlebåndet på fabrikken i Wolfsburg. Den blev leveret til Hildesheim, hvor den skulle anvendes erhvervsmæssigt til at bringe varer fra A til B. Da Transporteren ikke længere skulle anvendes til dette formål, forsvandt den i næsten 20 år i private samlinger, inden den i begyndelsen af 90’erne kom ud på vejen igen takket være en dansk Transporter-entusiast. Efter en komplet restaurering har bilen nu siden 2014 befundet sig i samlingen hos Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimer. I anledning af sin 70 års fødselsdag fortæller den velholdte dame nogle udvalgte historier fra sit liv.
Knoklede for det økonomiske mirakel
Den 8. marts 1950 påbegyndte man på Volkswagen-fabrikken serieproduktionen af ”VW Transporter”, type 2 (type 1 var VW Boblen). Denne type 2, der i Danmark blev Rugbrødet, var altmuligbilen i tiden for Tysklands økonomiske mirakel (Wirtschaftswunder). Den blev hurtigt til favoritten blandt de erhvervsdrivende. Det gjaldt også den dueblå kassevogn med stelnummer 20-1880, som rullede af samlebåndet i august 1950. Dengang var den helt sikkert noget meget betydningsfuldt for byen Hildesheim og sin nye ejer. For det var den første Transporter i byen, som ligger i delstaten Niedersachsen. Gennem 23 år smuttede den gennem selv de smalleste gyder i Hildesheim, inden virksomheden sendte bilen på (midlertidig) pension og solgte den til en samler.
De rolige tider
Fra 1973 til 1992 stod Transporter i samlingen hos forskellige Volkswagen-libehavere. Den seneste ejer forsøgte at sælge bilen via fanklubmagasinet fra ”Brezelfenstervereinigung e.V.”. Men det lykkedes ikke lige med det samme. Efterspørgslen efter sådan en brugt varevogn var ikke så stor dengang – noget man nærmest ikke kan forestille sig i dag. Først efter indrykning af flere annoncer (dengang var det stadig almindeligt uden billede og en tekst på kun tre linjer) blev danskeren Tonny Larsen i løbet af året opmærksom på bilen. Han køber Transporteren ubeset over telefonen, da han finder ud af, at bilen har det laveste stelnummer, som på det tidspunkt var kendt blandt Transporter-entusiaster.
Transporteren bliver til Sofie og får sin anden ungdom efter en komplet restaurering
Med en alder på hele 42 år og mindre end 100.000 km på kilometertælleren transporteres bilen således til Danmark i 1992. Da en bil ikke har godt af at stå stille i 19 år, blev de mest nødvendige dele udskiftet, så man kunne køre i Transporteren igen. Tonny var med det samme sikker på, at han skulle have bilen i lang tid, og han gav sin Transporter et navn: Som en påmindelse om den første T1, der nogensinde blev udleveret i Danmark, døbte han sit pragtstykke ”Sofie”. For den hed det samme.
I starten af år 2000 påbegyndte han en omfattende og tidskrævende komplet restaurering, som blev afsluttet med den første prøvekørsel til VW-træffet i Bad Camberg. Og det skulle vise sig langt fra at være danskerens sidste køretur i Sofie. De tilbagelagde over 20.000 km sammen på ture gennem Europa. Ofte til Transporter-træf, hvor Sofie altid var det absolutte højdepunkt. Oftest blev den præmieret med titlen som ”den flotteste Transporter”. Og den ældste er den jo uden tvivl.
Men det er ikke kun Sofie, der bliver ”mere og mere moden”. Tonny mærkede også på et tidspunkt følelsen af at være for gammel til at være på tur hele tiden – i modsætning til Sofie, som var ungdommelig og frisk takket være den kærlige pleje. Han ville gerne være mere hjemme og give Sofie videre til andre gode hænder. Men Tommy ønskede ikke, at hun skulle forsvinde væk i mange år i private samlingers mørke. Sofie skulle ses, rejse og opleve skønne ting med den nye ejer og sprede glæde til så mange mennesker som muligt.
Tilbage til hjemstavnen – uden at blive pensioneret
Mens Tonny fik masser af tilbud fra samlere, skete der i Hannover i foråret 2014 et vigtigt tilfældigt møde i forbindelse med den danske kronprins’ besøg hos Volkswagen Nutzfahrzeuge i Hannover. Importøren, som var med under besøget, fortalte som en sidebemærkning, at der i Danmark var en Transporter fra 1950, som ledte efter et nyt hjem. Kort efter fandt den første kontakt med Volkswagen Nutzfahrzeuges Oldtimer-afdeling sted. Tonny var begejstret over ideen om, at Sofie ville kunne blive en vigtig del af samlingen hos VWN. De ugelange samtaler blev afsluttet med en legendarisk sætning: ”Derfor vil jeg hellere sælge Sofie til dig, hvor hun stadig kan få folk til at smile ... :-)”. Glæden hos VWN var stor, og i slutningen af 2014 ankom Sofie til Transporter-hjembyen Hannover. Ved afskeden sagde Tonny med tårer i øjnene: ”Jeg ved, at hun har det bedst hjemme i Hannover.” Han skulle få ret. Sofie har siden da allerede oplevet meget og gjort utallige mennesker glade og vækket minder. Eksempelvis også på hendes seneste tur hen til nogle af milepælene i hendes liv. Uanset om det gælder fabrikken i Wolfsburg, i Hildesheim eller i Hannover. Så snart Sofie kommer kørende, bliver der taget selfies som ved den røde løber. Hun er uden tvivl en stjerne hos Transporter-folket. Sofie skålede blandt de allernærmeste Bulli-venner i samlingen hos VWN Oldtimer. Og rygterne siger, at hun fik en omgang frisk motorolie og en Mulligatawny. Så skål og ”Cheerio, miss Sofie!” – for de næste 70 år.
Tekniske data
Produktionsår: 1950
Farve: dueblå L 31 Stelnummer: 20-1880
Motor: luftkølet 4-cylindret 4-takts-boxermotor bagi.
Tophastighed: 80 km/t ved 3.300 omdr./min.
Slagvolumen: 1.131 ccm
Egenvægt: 990 kg
Lasteevne: 760 kg
Ydelse: 25 hk/18 kW ved 3.300 omdr./min.
Mål: længde 4.100 mm x bredde 1.700 mm x højde 1.900 mm
Du kan finde mere om Transporterens 70-år lange historie her.
Emner
Kategorier
Volkswagen er siden 2011 det bedst sælgende bilmærke i Danmark. I 2019 solgte mærket 31.107 personbiler og 5.482 biler til erhvervslivet. De seneste år har Volkswagen kørt en modeloffensiv indenfor SUV-segmentet med introduktionen af succesfulde modeller som T-Cross, T-Roc, Tiguan og Touareg, men også modeller som Polo, Golf og Passat er populære hos danskerne. Volkswagen tager hul på en ny epoke med den nye ID.3 elbil, der bliver spydspids i mærkets omfattende satsning indenfor e-mobilitet. ID.3 er starten på en helt ny familie af elbiler, der med tiden ville dække mange forskellige segmenter.
Hos Volkswagen arbejder vi ud fra målsætningen om at skabe landets mest tilfredse kunder, der skal have kvalitetsprodukter og god service til fair priser. Volkswagen Danmark har ca. 40 ansatte og Mads Nør Lauvring er direktør for Volkswagen Personbiler og Ib Jakobsen for Volkswagen Erhvervsbiler. Volkswagen er en del af Skandinavisk Motor Co., der står for importen af Volkswagen erhvervs- og personbiler, SEAT og Skoda. Vi har hovedsæde i Brøndby og på landsplan er vi ca. 1.300 ansatte i Skandinavisk Motor Co. hvis administrerende direktør er Ulrik Drejsig.